Notice: Trying to access array offset on value of type null in /home/server835645/ftp/migracja/zsrmietne.cal24.pl/public_html/plugins/system/nrframework/NRFramework/SmartTags.php on line 90
Zespół Szkół w Miętnem koło Garwolina - Uczniowie technikum w Miętnem potrafią więcej

Ułatwienia dostępu

Zespół Szkół im. Stanisława Staszica w Miętnem

Miętne, ul. Główna 49, 08-400 Garwolin    25 682-30-88   zsmietne@mietne.edu.pl    BIP  



Uczniowie technikum w Miętnem potrafią więcej

Ponad 60 uczniów z klas hotelarskich i gastronomicznych podnosiło swoje kwalifikacje na szkoleniu „Nauka Usługiwania”. Warsztaty poprowadził restaurator i dyrektor Akademii Kelnerskiej Grzegorz Górniak.

Zespół Szkół CKP i CKU im. St. Staszica w Miętnem jest członkiem Ogólnopolskiego Klastra Gastronomicznego, czyli zrzeszenia osób z branży turystyczno-hotelarsko-gastronomicznej. 

Na obecności szkoły w klastrze uczniowie klas gastronomicznych i hotelarskich bardzo wiele korzystają. Członkostwo w zrzeszeniu umożliwia im podnoszenie kwalifikacji zawodowych, daje nowe możliwości rozwoju i samokształcenia. 

W czwartek uczniowie z Miętnego mieli okazję wziąć udział w branżowej lekcji pokazowej. Szkolenie poprowadził Grzegorz Górnik, znany restaurator i dyrektor Akademii Kelnerskiej. Do udziału w projekcie zgłosiło się około 60 uczniów, którzy zostali podzieleni na 3 grupy. 

Każde szkolenie trwało 90 minut. Warsztaty głównie opierały się na obsłudze kelnerskiej  a'la carte. W programie lekcji znalazły się takie zagadnienia jak:
triki kelnerskie,  formuła powitania i usadzenia gości;  formuła polecania menu; formuła podawania rachunku; kultura przy stole (savoir vivre) - zasada Alternacji; słownik kelnerski - kultura słowa - jak dobierać słowa i polecać dania z menu.
- Uwielbiam pracować z młodymi ludźmi, widziałem ich zainteresowanie w trakcie zajęć. Dla mnie to też duża fantazja ponieważ mogę podzielić się z nimi moimi umiejętnościami i moim doświadczeniem, które na pewno w przyszłości będą wykorzystane przez młodzież – mówi wirtuoz kelnerstwa Grzegorz Górniak w rozmowie z KG.
Po zakończonym kursie, każdy z uczestników otrzymał Certyfikat Młodego Restauratora.

- Jestem bardzo zadowolona z tego szkolenia, wychodzę z niego bogatsza o nową wiedzę. Mam pewność, że kiedyś będę mogła wykorzystać to przy pracy w branży gastronomicznej – powiedziała Magda Bartkiewicz, uczennica trzeciej klasy technikum gastronomicznego, uczestniczka kursu.


Szkoła planuje w przyszłości organizować kolejne kursy, szkolenia i wycieczki programowe dla klas hotelarskich i gastronomicznych. W ubiegłym roku w ramach współpracy z Klastrem Gastronomicznym uczniowie wzięli udział w warsztatach dwudniowych, również związanych ze sztuką kelnerską. W szkole odbywa się też konkurs na „Najładniejszą chatkę z ciasta piernikowego”, uczniowie mają okazję wykazać się kulinarnie, a także artystycznie.

 
Autor: Kuba Nowak

  

Ta strona korzysta z plików cookie, aby zapewnić Ci najlepszą jakość na naszej stronie.