W Zespole Szkół w Miętnem z projektów unijnych 2.11.2022 r. zorganizowano w warsztaty z zasad dekorowania stołów.
Często, przygotowując spotkanie, czy przyjęcie nie jesteśmy zadowoleni z wyglądu stołu i zastanawiamy się, czy wszystko ułożyliśmy zgodnie z zasadami savoir vivre.
Główny CEL warsztatów miał na celu zapoznanie uczestników ze sposobami aranżacji stołów, w zależności od sytuacji.
Cele szczegółowe warsztatu to: 1. Poznanie zasad savoir-vivre przy stole.2. Przygotowanie odpowiedniej zastawy stołowej i nakryć stołu uwzględniając kolejność potraw w przygotowanym przez siebie menu.3. Wyrobienie poczucia estetyki i dokładności 4. Kształcenie wyobraźni.
Umiejętności zdobyte na warsztatach na pewno przydadzą się uczniom klas technikum żywienia i technikum hotelarskiego, którzy brali udział w szkoleniu.
Jolanta Nafalska